16 хил. евро и ценности конфискувани от шефа на Фонда за лечение на деца

Открити са куп нарушения в действията на Павел Александров

21.04.2016 | 16:03 Редактор: Тодор Петров
Снимка: МВР

16 хил. евро, ценни монети и часовници са иззети при ареста на бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров, съобщиха от прокуратурата.

Все още няма доказателства, че той е вземал подкуп от родители на болни деца. Разследването е срещу организирана престъпна група за длъжностни престъпления и безстопанственост. В момента в ареста са 8 души, но не е ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

"Ще решим това преди да изтече 24-часовия арест", каза шефката на апелативната прокуратура Даниела Попова.

"Претърсени са 6 кабинета във фонда, 6 жилища и са направени 8 лични обиска. Акцията няма да попречи на лечението на деца. То нито ще спре, нито ще се забави", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иззети са над 5000 страници документи, но не оригиналите а копията, за да не се пречи на процедурите за лечението на децата. В ГДБОП има данни, че Павел Александров е сключил договор с българка във Франция за наем на апартамент, който според разследващите е бил многократно завишен. Платени са около 10 хил. лева, казаха от прокуратурата, но не уточниха за какъв период е сумата и какъв е бил месечния наем. Договорът за апартамента е направен без да е спазвана процедурата, твърдят разследващите, пише "24 часа".

Александров е ползвал служебен бензин за личния си автомобил.

Всеки от задържаните е бил определена брънка в корупционната схема, която разследвахме от юни насам, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

От Фонда отказаха да коментират изнесените от прокуратурата схеми за злоупотреби и източване на пари. Обясниха само, че при т.нар спешни случаи, по правилник не се избира конкретно медицинско заведение. Спешните пациенти не разполагат с време да бъдат местени в друга болница. Отрекоха и казаното от обвинението за тримата експерти.

Без персонал и интернет – така започна първият работен ден на Фонда  за лечение на деца с новия директор. В помощ на Фонда, който в момента разполага само с трима служители, здравното министерство е изпратило свои експерти – юрист, икономист и счетоводител и т.н. Въпреки техническите затруднения, Фондът за лечение на деца успя да разгледа документите на 16 деца.

Малко след първото заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, родители протестираха пред сградата срещу тромавите процедури на работа във фонда. Тее Настояха и за бързо решение на случая с 4-месечния Дилян, който чака да бъде опериран в Германия, но заради сложността на случая му клиниката там не е насрочила дата. От Фонда предложиха промени в приема на документи и създаване на приемни за родители, за по-добра комуникация между тях.