fallback

Обвиненият за трагедията с парашутистите: Нямаше мъгла, момчетата са допуснали грешка

Съдът решава мярката на Веселин Тодоров

26.10.2024 | 12:49 Автор: Елеонора Танева

Съдът решава да остави ли в ареста собственик на балона от фаталния инцидент край Ботевград. Веселин Христов е с повдигнати две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост и за причиняване на телесна повреда по непредпазливост при управление на балон без документи.

Преди да влезе в съдебната зала обвиняеми Веселин Тодоров, заяви че съжалява за случилото се. Той обясни, че на мястото на скока не е имало мъгла. Мъжът се е опитал от преди 4 години да регистрира балона си, но системата у нас била “тромава”.

"Ясно е че тежестта която ще нося е много повече от това, което ще кажете и изкарате за мен. Мъгла нямаше в района, издигнахме се достатъчно, искам да разграничите балона и скока с парашут. Момчетата са скочили и те са допуснали грешката", 

По информация на Окръжна болница, където е 38-годишния Георги Пелтеков, който пострада след падането, състоянието му е стабилно, но мъжът все още е с опасност за живота, в реанимация с травма на гръбначния стълб и счупване.

44-годишния Тодоров е осъждан пет пъти - за кражба, за пътнотранспортно произшествие, за унищожаване на чужда собственост и два пъти - за притежание на наркотици. Последното му обвинение е от 2018 г. След инцидента стана ясно, че балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма летателна годност, нито регистрация.

Адвокатът на Тодоров, Силвия Найденова обясни, че по време на издигането на балона всичко е било нормално, проблемът е станал след скачане на двамата парашутисти - Михаил Стойчев и Георги Пелтеков. По нейните думи, Стойчев не е успял да отвори парашута си, а Пелтеков е закъснял спрямо времето и разстоянието от земята.

fallback
Още от Криминално
fallback