Таксиметровите шофьори работят в страх след случая с Апостол Вълчев

Делото за нападението се гледа днес на трета инстанция

25.10.2024 | 13:45 Редактор:

Таксиметрови шофьори протестираха тази сутрин в шест града - София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца.

Те настояват за справедливи присъди за въоръжен грабеж и опит за убийство на техен колега преди седем години. Делото се гледа днес на трета инстанция заради обжалвания и от двете страни.

На 11 декември 2017 г. Апостол Вълчев беше прострелян от двама ученици - на 14 и на 18 години, след като се отзовава на адрес край ямболското село Дражево. Младежите го нападат с въздушна пушка, с газов пистолет и нож. Взимат оборота от 52 лв. Таксиметровият шофьор претърпя серия тежки операции.

"Очаквам строги присъди. Ние излизаме, за да работим, не излизаме, за да бъдем мишени и да бъдем убивани по пътищата. Ние сме хора", заяви Вълчев.

Присъдите на нападателите и последствията за потърпевшия

Окръжният съд в Ямбол наложи на Костадин Стоянов, все още непълнолетен по време на престъплението, шест години затвор, а на Симеон Димитров - 16 години. Апелативният съд в Бургас намали присъдите им.

"Минахме през Ада. Това беше много страшна случка. Две тежки операции. По чудо Апостол е жив", сподели майката на шофьора - Живка Вълчева.

Колегите на Апостол и от други градове го подкрепиха с протести. По думите им те продължават да работят в страх.

"Наскоро наш колега от града също беше заплашен с нож, поискаха му оборота. Успял е да хване ножа, но има порезна рана на ръката и води дела срещу извършителите в момента", разказа таксиметровият шофьор Александър Великов.

"На всеки един може да се случи, както и продължава да се случва, затова сме тук да подкрепим Апостол", обясни таксиметровият шофьор Ивелин Иванов.

Шофьорите на таксита казаха и че обещанията, дадени им преди седем години, включително и за въвеждането на паник бутони в такситата, все още не са изпълнени.

Вижте повече в репортажа.