Фирмата, организирала фаталното скачане с балон, е с фиктивен адрес?

Балонът няма регистрация, пилотът е без лиценз

23.10.2024 | 18:38 Редактор:

Тежък инцидент се случва тази сутрин над землището между селата Литаково и Новачене. От балон с горещ въздух скачат с парашут двама души и падат. Единият е загинал на място, а другият е с тежки наранявания. Той е с травма на лумбални прешлени и е настанен в реанимацията на болница "Св. Анна" в София.

По време на полета в балона са се намирали четирима души - собственикът на фирмата, която организира полетите, двама парашутисти и един, който е използвал парапланер.

Оказва се, че балонът от който са скочили парашутистите, няма регистрация, а собственикът, който е и пилот, е без лиценз. 

"Трябва да отбележа, че този балон няма никакви документи. Той няма регистрация, няма летателна годност и пилотът не е лицензиран. Получавали сме няколко сигнала за това лице. Извършвали сме инспекции. Включително последната беше точно преди две седмици на 13 октомври. Съставен му е констативен протокол за престъпление и наказателен протокол за глоби", каза главният директор на ГД Гражданска въздухоплавателна администрация Анелия 

В къщата на собственика на балона Веселин в село Трудовец следователи извършват обиск. По-рано семейството отказа да коментира. А в селото хората казват, че редовно са виждали балони в небето. 

"Напоследък добиват доста популярност", казва местен жител.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата "Века стрийм", която е собственик на балона с горещ въздух, е регистрирана на адрес в Ботевград, но допреди време. 

"Няма го вече този човек тук. Преди повече от две години е продаден апартамента, аз го купих от Веселин Тодоров", сподели собственикът на жилището.

Образувано е досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.