Дори банкомати и банки не могли да хванат фалшивите пари от печатницата в Шумен

Те били с изключително високо качество

22.10.2024 | 13:55 Редактор:

Вчера стана ясно, че фалшификати на банкноти в левове, долари и евро са разкрили службите у нас. Парите менте са печатани в Шумен, а участниците в схемата са общували само онлайн.

При акцията на ГДБОП е открита много добре подготвена производствена база за номинали от 50 лв., 50 щатски долара и 500 евро. Банкнотите са били с изключително високо качество, възпроизведени са почти всички защитни елементи, включително машинно-четимите. Това е позволило прокарване в обращение в банки и обменни бюра.

Групата е произвела значително количество банкноти от 500 евро, приблизително половин милион евро, а в процес на подготовка и изготвяне на фалшификати е имало банкноти от 50 долара.

Има трима задържани - единият е задържан в ареста, другият е под домашен арест, а третият е пуснат под парична гаранция.

"При направените анализи на придобити 500 еврови банкноти е установено, че тази банкнота е т.нар."суперфалшификат. Тя е с изключително високо качество, минали са и през банкомати", каза зам.-директорът на ГДБОП комисар Боян Раев.

По разкриването на групата се е работило от 2020 година, а банкнотите са били разпространявани в държави от ЕС.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: МВР