fallback

Протест и категорични искания по делото за убийството на Филип в София

До началото на 2025 г. ще бъдат открити още 4 лаборатории за кръвни тестове на шофьори

21.10.2024 | 13:59 Автор: Елеонора Танева

В Съдебната палата в София се провежда заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека в столицата преди година. Подсъдим по делото е Петър Тодоров, който е с мярка за неотклонение "домашен арест". 

Мъжът, който е карал с 2,1 промила алкохол в кръвта, е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена 30 км/ч. Той е форсирал двигателя, преди да мине през пешеходната пътека, вместо да намали.

Близки на загиналия Филип ще поискат жената, която е била в автомобила, управляван от Петър Тодоров, да бъде призована като съучастник в убийството на момчето, тъй като отказва да даде показания като свидетел на смъртоносната катастрофа.

Протест пред Съдебната палата

Граждани и представители на Сдружение "Ангели на пътя" се събраха пред Съдебната палата на пореден протест. По-рано те се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков.

"Оказа се, че до януари ще заработят още 4 лаборатории за тестове за алкохол и наркотици - в Бургас, Варна, Плевен и Пловдив. Идеята е две лаборатории да работят със задържаните, които чакат, а другите две - с новите, за да става по-бързо. Нови камери ще бъдат закупени", заяви Петя Иванова от "Ангели на пътя".

От асоциацията настояват също отказът от тест за алкохол и наркотици да се криминализира, а при пиян или дрогиран шофьор, или такъв, който кара с пъти по-висока скорост, да се криминализара още първото такова провинение.

"Ние слушаме как убиецът на Филип увеличавал скоростта до близо 90 км/ч и убива на място. Детето умира с абсолютната представа, че е само, няма мама, няма тати до него", сподели майката на Филип - Николина.

Вътрешният министър е уточнил, че за да бъдат извършени законодателни промени, е нужен работещ парламент.

Протестиращите за кратко блокираха движението по ул. "Алабин" при Съдебната палата.

fallback
Още от Криминално
fallback