fallback

Пореден протест в Пловдив заради жестокото убийство на Митко от Цалапица

Близки и роднини искат незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Динкови

19.10.2024 | 19:57 Автор: Деси Николова

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.  Той е  под надслов "Справедливост за Митко". 

Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството.  

Това може да стори само Районната прокуратура - Пловдив, която води съдебен процес срещу тях, отделен от този в Окръжния съд срещу сочения за пряк убиец на младежа - Рангел Бизюрев. 

Майката на момчето - Атанаска Бакалова емоционално заяви, че повече не вярва на прокуратурата, като надеждите си за справедливост осланя вече само на съда. 

Днешният протест е провокиран отпоследното развитие в  хода на делото срещу Рангел Бизюрев, на което бе изслушан засекретен таен свидетел. 

Той е разказал, че единият от близнаците - Борислав, му е признал, че именно той е нанесъл фаталните удари по лицето на Димитър, докато подъсдимият за убийството му Рангел настоятелно отрича това. 

Същевременно, експертизата доказва, че младежът е умрял от задушаване от телесни течности, вследствие строшена носна преграда след тежки удари по лицето.  Самият Бизюрев категорично отрича да го е удрял в лицето, а само в тялото, но това не може да е причина за  смъртта, категорични са експертите. 

На това дело майката Атанаска Бакалова настоя показанията на свидетеля да се използват за пълна промяна на обвинението към близнаците, конкретно Борислав, от помагачество на Рангел да избяга - в пълно съучастничество в убийството. 

Представителят на Окръжна прокуратура обаче протестира това искане като несъвместимо към конкретното дело и то не бе прието, информира БНР.

Процесът срещу братята Валентин и Борислав Динкови е насрочен за идния четвъртък, 24 октомври. 

Засега обаче, преамбюлът в обвинителния акт спрямо тях остава непроменен - за помагачество, а не като съучастници. 

Снимка: БГНЕС/Архив

fallback
Още от Криминално
fallback