fallback

Разкриха измамна схема с бързи кредити

Арестувани са трима души

18.10.2024 | 13:39 Автор: Беатрис Младжова

Трима задържани при акция срещу измама с бързи кредити в София. Заемите били предлагани на хора с лошо кредитно досие, а "посредниците" взимали такса, за да гарантират кредита.

Арестите са извършени в столицата, но задържаните са откарани в Стара Загора, където прокуратурата е започнала производство. 

Все още не е ясен мащабът на схемата и колко са потърпевшите от нея. Плащанията са се извършвали онлайн чрез небанкови услуги, с възможност за откриване на микросметки и чрез наложен платеж с куриерски фирми. Ето и как точно е "работела" схемата.

"Методите за извършването на тези измами са именно такива - чрез обяви, използване на интернет приложения, мобилни приложения", заяви районният прокурор Таня Димитрова.

По думите на наблюдаващия прокурор Лъчезар Иванов, след превеждане на сумата пари комуникацията с даденото лице приключва.

"Публикуват се обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити на лица с лошо кредитно досие, при което в част от обявите не се публикуват номера, свързват се с лицето, което е публикувало обявата, той от своя страна им иска лични данни, трите имена, ЕГН, за каква сума кандидатстват и за какъв срок да е кредитът, при което им казват, че за да им бъдат разгледани документите и отпуснат кредита, трябва да преведат сума пари", допълни Иванов.

"Като въвеждат в заблуждение предимно икономически принудени лица, които имат нужда на момента от осигуряване на средства и за тях тази обява е изключително атрактивна, но те не се замислят, защото имат спешна нужда от пари, че не трябва авансово плащане, тогава, когато кандидатстваш за отпускане на кредит", каза началникът на сектор "Измами" в ГДНП Златка Падинкова.

fallback
Още от Криминално
fallback