fallback

Петко Писков: Софтуерът ми няма нищо общо с източването на театрите

IТ специалистът посочи, че системата няма досег до пари

16.10.2024 | 18:24 Автор: Тодор Петров

Соченият за "мозък" на схемата за източване на пари от театри IТ специалист Петко Писков твърди, че софтуерът му няма нищо общо с финансите в театрите. Програмистът е един от тримата обвинени в злоупотреба с държавни средства в Смолян и Разград. 

Според прокуратурата неговият софтуер е в основата на източването на парите. Писков беше задържан за постоянно в ареста, но впоследствие бе пуснат срещу гаранция. В първата си изява пред медиите след скандала специалистът обясни как действа въпросният софтуер и посочи, че системата няма досег до пари.

"При извършване на всяка трансакция се извършва тройна верификация, състояща се от подписване на директор, счетоводител и служител на Министерството на културата. За да подпишат плащания, всеки един от тези хора трябва да има специално създаден достъп от обслужващата ги банка", стана ясно от думите му.

Едва когато едно платежно е с положени всички верификации, нужни на банката и от двамата директори и счетоводител, то само тогава би могло да отиде за верификация в Министерството на културата. 

"Предполагам, че и от Министерството на културата трябва да бъдат верифицирани и одобрени по някакъв начин плащанията. Това представлява тройната верификация на подписите и никъде в този механизъм не участва моят софтуер", посочи Писков.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1582 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback