Българските полицаи неволно простреляли въоръжения с трион и вила румънец

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков е информирал румънския си колега

04.10.2024 | 21:00 Редактор:
Те не изпълнявали дадените им разпореждания.
Те не изпълнявали дадените им разпореждания.

На 3 октомври 2024 г, около 18 часа е проведена полицейска операция във връзка с установяване на случай на незаконна сеч от служители на РУ-Никопол и на Регионалната дирекция по горите в района около р. Дунав, след като чуват звук от моторен трион, съобщиха от МВР.

Установявайки визуален контакт с лицата, с които са били вече на близко разстояние, са били дадени ясни и разбираеми разпореждания от служителите, които са били с всички необходими отличителни знаци. Те не изпълнили дадените им разпореждания, но и осъществили агресивни действия спрямо служителите, като насочили към тях трион и вила.

С цел да бъдат респектирани и да преустановят агресивните действия, застрашаващи живота и здравето им, се е наложило да бъдат произведени над 15 предупредителни изстрела със зачисленото им служебно оръжие. Това също не спряло агресията на лицата, като един от полицейските служители е ударен с моторната резачка, следствие на което е получил наранявания по тялото и му е нанесена телесна повреда. Второто лице, използвало другото опасно средство, е задържано от служителите. Следствие на проявената агресия, застрашаваща живота и здравето на служителите, едно от лицата, нападнали служителите, е простреляно неволно.

Незабавно са предприети действия да бъде оказана адекватна медицинска помощ на пострадалото лице. Със съдействието на властите на двете страни то е настанено в най-близкото лечебно заведение в Румъния, тъй като междувременно е установено, че двамата нарушители са румънски граждани, влезли незаконно на територията на страната с цел извършване на незаконна сеч.

Другият нарушител е задържан за 72 часа и към него са повдигнати обвинения за извършени престъпления по Наказателния кодекс. Образувано е досъдебно производство. Материалите по случая са докладвани на прокурор от Районната прокуратура - Плевен.

Незабавно след инцидента са започнали всички действия за извършване на оглед на местопроизшествието, водещи до изясняване на цялостната фактологична обстановка. Незабавно са информирани и е потърсено съдействие от румънските власти.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков е провел телефонен разговор със своя колега, министъра на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою днес следобед. Двамата са се информирали взаимно за обстоятелствата около инцидента и са изяснили фактическа обстановка и действията на властите от двете страни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR