fallback

Прокуратурата погна театрите в страната - има ли нарушения?

Все още няма повдигнати обвинения на служители от Родопския драматичен театър в Смолян

02.10.2024 | 19:25 Автор: Вяра Димова

Мащабните проверки на прокуратурата в театрите в страната продължават. На прицел е Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян, който се разследва за присвояване на държавни средства и сключване на неизгоден търговски договор.

Смолянският театър е част от разследването, свързано с Разградския театрално-музикален център. От Окръжната прокуратура Пловдив проверяват дали и в Смолян също е действала схема за източване на държавни средства, чрез фиктивни назначения на служители. По нея в Разград бяха задържани четирима. Разследващите са установили, че една и съща счетоводна кантора е обслужвала двете културни институции.

"След установяване на тази информация се пристъпи и към претърсвания в театъра в Смолян. От него са иззети счетоводни документи, както и множество компютри. Установени са хора, които работят в счетоводната кантора, както и собственикът на счетоводната кантора, който е IT специалист. Това е един от обвиняемите по делото, които обслужват и двата театъра. Установено е, че този, който грубо казано инкасира парите от фиктивно назначените служители в театъра в Разград, предполагам и в Смолян, всъщност е назначен самият той с фиктивен договор в театъра в Смолян", заяви наблюдаващият прокурор по делото Галин Гавраилов.

Все още няма повдигнати обвинения на служители от смолянския театър.

"Това беше гръм от ясно небе", каза директорът на "РДТ" - Смолян Румен Бечев.

Оказва се, че и Смолянската окръжна прокуратура разследва културната институция за друг вид престъпление.

"Във връзка със сигнал, който е постъпил при нас от АДФИ за сключване на неизгодна сделка", уточни Недко Симов

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Криминално
fallback