Няма виновни за смъртоносния взрив пред клуб на "Евророма" в Сандански преди 12 г.

Малин Илиев почина месец след като пострада при взрива

01.10.2024 | 10:28 Редактор:
За трети път делото стигна да ВКС.
За трети път делото стигна да ВКС.

Върховният касационен съд оправда окончателно четиримата подсъдими за убийство по расистки подбуди през 2012 г. пред клуб на "Евророма" в гр. Сандански. 

Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев са признати за невиновни за това, че на 29.06.2012 г. пред клуб "Евророма“ в гр. Сандански умишлено умъртвили Малин Илиев (починал на 29.07.2012 г.), като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина (чрез използване на поставено на публично място самоделно взривно устройство) и по особено мъчителен начин за убития. 

С решение от 17.07.2019 г. на САС присъдата е потвърдена. С решение на ВКС от 15.05.2020 г. въззивното решение е изцяло отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

С решение от 19.03.2021 г. на САС първоинстанционната присъда е потвърдена. С решение на ВКС от 16.03.2022 г. въззивното решение е изцяло отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

В хода на производството не е установено който и да е от четиримата подсъдими да е проявявал агресия по отношение на роми, да е бил в конфликт с пострадалия Анастаси М.  или да е взимал участие в общи прояви (демонстрации, манифестации), или да е членувал в организация, в чиято основа да стоят расистки или ксенофобски идеи.

В мотивите на ВКС се казва, че съществуването на доказателствени източници, които подкрепят обвинителната теза – за евентуален мотив за извършване на деянията, за определени интереси и умения, свързани с изработването на самоделни взривни устройства и евентуално открити следи от химически вещества, които могат да бъдат използвани за изработване на такива устройства, категорично не са достатъчни да се прецени, че авторството на който и да е от подсъдимите е доказано. В тази връзка практиката на касационната инстанция е константна, че осъдителната присъда не може да почива на предположения, както и че житейските аргументи, които не се подкрепят от доказателствени източници, не могат да бъдат основа на осъдителен съдебен акт. Затова съдебният състав на ВКС приема, че атакуваният въззивен съдебен акт е правилен и законосъобразен и като такъв трябва да бъде оставен в сила.

Снимка: БГНЕС