fallback

До 15 години затвор за шофьора, прегазил съпрузи на пешеходна пътека в Бургас

Временно му е отнета и книжката за управление на МПС

27.09.2024 | 18:57 Автор: Толя Стоянова

Бургаският окръжен съд гледа мярката за неотклонение на Живко Бъчваров, който прегази вчера сутринта семейство от кв. "Долно Езерово" до Свободна безмитна зона в Бургас.

22-годишният мъж е обвинен за това, че по непредпазливост е допуснал пътнотранспортно произшествие, което е довело до смъртта на мъж и жена. За този вид престъпление НК предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода. С постановление на наблюдаващия прокурор временно му е отнета и книжката за управление на МПС.

Предстои да бъда назначена автотехническа експертиза, която трябва да установи с каква скорост се е движил камионът. Иззет е и мобилният телефон на обвиняемия, за да се установи дали докато е шофирал Живко Бъчваров, е говорил по него. Защитата твърди, че той е направил спасителна маневра, защото е бил засечен на пътя.   Бъчваров беше задържан за 72 часа. Прокуратурата иска постоянният му арест. Загиналите при тежкия инцидент се движели до паркирани ТИР-ове, когато са затиснати от малък камион, управляван от шофьора с година и три месеца стаж зад волана. Техен придружител се разминава на косъм от смъртта. 

"На този етап дори и безусловно да приемем, че скоростта е разрешена или съобразена, ако действително ПТП е настъпило в резултат на разсейване, невнимание, заспиване или друго подобно действие, или бездействие, то скоростта няма причинна връзка с настъпилата смърт", коментира окръжният прокурор Георги Чинев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback