Откриха 80 плочки с радиоактивния метал америций и обвиниха двама

За една плочка са искали около 5000 евро

20.09.2024 | 17:43 Редактор:
Обвиняемите са задържани за 72 часа.
Обвиняемите са задържани за 72 часа.

Съвместен брифинг за разкрито престъпно сдружение, занимаващо се с държане на опасно вещество, източник на йонизиращо лъчение проведоха в Пловдив Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и ДАНС.

В него участваха служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева и прокурорът в Окръжната прокуратура в Пловдив Славена Костова.

"Вчера са извършени множество дейности по разследването. Става дума за шест претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец в жилища и автомобили на трима мъже, както и обиски.

В лек автомобил Citroen на околовръстното шосе на Пловдив са намерени 44 плочки, за които се установи, че са източник на йонизиращи лъчения и представляват изотоп на америций 241.

В Карлово са открити 31 броя изотоп на америций 241, в Първенец - 1 плочка, също изотоп на америций 241 или всичко 80 плочки, чието държане е забранено и опасно за здравето на хората.

Повдигнати са обвинения на две лица за извършени от тях престъпления. Те са задържани за 72 часа. Целта им е била продажба, като за една плочка са искали около 5000 евро. "Казусът е много сложен", обясниха от прокуратурата, цитирана от "Фокус".

По данни на разследващите органи намереният америций е можел да се използва за производството на мръсни бомби - устройства, които съдържат в себе си конвенционален експлозив и източник на йонизиращо лъчение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR