Bulgaria ON AIR по следите на фирмата, обвинена в осигуряване на пейджърите-убийци на "Хизбула" (+ВИДЕО)

Собственикът е норвежки гражданин, регистрирана е през април 2022 г.

19.09.2024 | 18:49 Редактор:

Българска следа изненадващо се появи в безпрецедентните взривове на пейджъри на бойци от "Хизбула" в Ливан. Според медийни публикации, които се позовават основно на унгарски сайт, базирано в София дружество ги закупило и продало на терористите.

Според изданието "Телекс" - фирма, базирана в София, е продала пейджърите на "Хизбула", а компания в Унгария е използвана само за параван от терористичната групировка.  От ДАНС излязоха с позиция, че не са извършвани митнически операции с визираните стоки.

Коя е фирмата, обвинена, че е съдействала на "Хизбула"?

По информация на Bulgaria ON AIR става въпрос за фирма "Норта Глобъл", регистрирана на булевард "Витоша". Собственик е норвежки гражданин. Регистрирана е през април 2022 година. С предмет на дейност – технологическо управление на проекти.

Става ясно, че във въпросната фирма не са произвеждани и продавани стоки, а единствено е имало поток от пари. Става въпрос за 1,6 млн. евро, като последният транш е към банкова сметка в Унгария.

Пред офиса се срещаме с британския журналист от вестник The Sun Райън Пари, който ни разказва, че също като нас върви по дирите на пейджърите-убийци. 

"Вчера бях изпратен в Будапеща, за да открия тази компания BAC Consulting. Намерих я, но офисите бяха празни. Дамата, която е изпълнителен директор на тази компания, казва, че тя е действала като посредник. Днес идвам за фирмата, която се появи в София, отново няма никого и стотици фирма са регистрирани на този адрес", разказа той пред камерата ни.

На адреса има регистрирани над 160 фирми. Според киберексперта Константин Веселинов, пейджърите работят с радиовълни и не могат да бъдат локализирани. Други предположения сочат, че пейджърите, поръчани от "Хизбула", може да са били модифицирани по време на транспортирането им. 

Към този момент сайтът на фирмата вече не е достъпен.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.