Остават в ареста молдовеца, причинил катастрофата с мигранти в София

Той им осигурил транспорт, за да преминат в страната

19.09.2024 | 16:42 Редактор:
Мярката подлежи на обжалване.
Мярката подлежи на обжалване.

По искане на Софийската районна прокуратура Софийският районен съд задържа под стража гражданин на Република Молдова, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Р.А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 16.09.2023 г. в гр. София противозаконно подпомагал 10 лица, представили се за граждани на Сирия, да преминават в страната. 

Обвиняемият им осигурил транспорт, като ги превозил с лек автомобил марка Audi, в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е извършено по отношение на непълнолетни лица.

По случая е образувано досъдебно производство за престъплението. Р.А. беше задържан за срок до 72 часа след като се опита да избегне полицейска проверка и се наложи полицейско преследване.

Днес, 19.09.2024 г., наблюдаващият прокурор внесе искане за задържане под стража в Софийския районен съд. Състав на съда се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да се укрие и наложи на Р.А. най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мярката подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

Снимка: БГНЕС