Жената, ударена от кола с мигранти, е арестувана след положителна проба за опиати

Бях в един коридор с всичките мигранти като престъпник, каза Антоанета Борисова

18.09.2024 | 18:52 Редактор:

Абсурдна ситуация - жената, която пострада в катастрофата с мигранти на Околовръстното шосе в София отпреди дни се оказа несправедливо арестувана.

В понеделник, около 18 часа, се е случила тежката катастрофа между два автомобила. В единия от тях са се возили 11 нелегални мигранти, колата се е движела с висока скорост и е ударила друга лека кола, в която се е намирала жена. Пострадалата жена в последствие е и несправедливо арестувана.

Антоанета Борисова е с черепно-мозъчна травма, комоцио, охлузвания и натъртвания по тялото. Часове след катастрофата тя се озовава в ареста за 16 часа, редом до задържаните мигранти. Три часа след произшествието в болницата ѝ правят полеви тест, а резултатът е шокиращ.

"Бях взела едно хапче против главоболие - ацефеин, което се продава свободно в аптеката, оказа се, че съм положителна на опиати, бях учудена и поисках кръвен тест, защото никога не съм употребявала наркотици", каза Борисова.

Животът на Антоанета се преобръща за мигове

Антоанета иска да ѝ се направи кръвен тест, за който е откарана във ВМА. Но от там се озовава в 5-о Районно управление. 

"Бях в един коридор с всичките мигранти като престъпник. Бях на една пейка 3 часа с човека, който щеше да отнеме живота ми след тази гонка и удар с близо 200 км/ч. Искам да знам кой даде нареждането за моето задържане", допълни тя. 

"Прегърнахме се и много плака, дори не можеше и да говори, премръзнала от студ, болките ще минат, но психическото и унижението ще останат", поясни сестрата на Антоанета Светлана Найденова.

А докато чака резултат от кръвния тест, Антоанета споделя, че животът ѝ се променя коренно. Сестрата на Антоанета е изненадана и от документите, които получава. 

"Много странно, че в 21 часа са ѝ взели тест за опиати, а в 21:04 пише заповед за задържане, тестът е бърз, може би, но кога се взе това решение и кой го нареди? Подписът е неин, но кога го е подписала, съмнявам се всичко тук да е станало, защото тя няма спомен да е подписвала заповед за задържане", добави Найденова.

Някои съставки в лекарствата дават положителен резултат за опиати

Лекари обясняват, че много често съставки в широко разпространени лекарства дават положителен резултат за опиати, какъвто е случаят и на жената. 

"Кодеинът много позитивира тестовете за опиати. Кодеин и производните на морфин. В болкоуспокояващите обикновено рядко се задържа кодеин, по-скоро в медикаментите за мигрена", поясни психиатърът от Асоциацията за превенция на дрога доц. Соня Тотева.

Тя съветва хората да не използват безразборно лекарства, преди да прочетат листовките.

От МВР излязоха с позицията, че тъй като катастрофата се констатира като изключително тежка, това налага и двамата водачи на двата автомобила да бъдат тествани за алкохол и наркотици. Днес за 72 часа е задържан шофьорът, молдовски гражданин, на колата с 11 мигранти. От Софийската районна прокуратура му повдигат обвинение.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 831 гласа