fallback

Разбиха наркогрупа във Варна, произвеждала вейпове със синтетична марихуана

Задържан е и лидерът на престъпната група

18.09.2024 | 15:16 Автор: Искра Ангелова

Високотехнологична лаборатория, нива на открито, 12 оранжерии и множество различни наркотични вещества са открити при специализираната операция срещу производство и разпространение на наркотици по Северното Черноморие.

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, създадена с цел отглеждане на растения от рода на конопа, производство и разпространение на наркотични вещества, в рамките на специализирана операция, проведена вчера във Варна и областта.

Акцията е реализирана по образувано разследване под надзора на Окръжната прокуратура - Варна.

В хода на операцията са извършени множество оперативни и процесуално-следствени действия - по неотложност и със съдебни разрешения. Претърсени са 14 адреса и 2 моторни превозни средства на територията на областта. На един от адресите във Варна е установена високотехнологична лаборатория с инсталация за извличане на психоактивни канабиноиди чрез физико-химични процеси - производство на "делта 8 ТНС" тетрахидроканабинол, която по данни е предназначена за създаване на течности за вейп устройства.

В землището на село в областта са установени два поземлени имота с близо 4400 канабисови растения. В единия - в нива на открито от 1,5 дка, били засети близо 2750 растения, а в другия имот антимафиотите установили 12 оранжерии от закрит тип, разположени на 13 декара площ, където са се полагали грижи за още около 1632 насаждения. В същия имот са открити още общо 470 кг суха тревна маса, реагирала на марихуана. Част от наркотичните вещества са съхранявани в бидони, разположени в подземно укритие тип "бункер" с прикрит вход и вакуумирани пликове.

В рамките на процесуалните действия са иззети още: 45 литра ННС хексохидроканабинол, разпределен в бутилки; над 1000 желирани дражета; над 4000 капсули с течност за "вейп устройства“; над 1700 "вейп устройства"; електронни везни; ръководства за добиване на 36 445 лева; лаптопи; мобилни телефони и други вещи и предмети, имащи отношение към разследваната дейност.

Задържани са общо 10 души, сред които и лидерът на престъпната група.

В качеството на обвиняеми са привлечени седем души. На четирима мярката за неотлонение е удължена за срок до 72 часа, а на други трима е наложена "парична гаранция".

Назначени са множество експертизи. Действията по разследването и доказването на престъпната дейност продължава.

Снимки: МВР

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 812 гласа

fallback
Още от Криминално
fallback