fallback

Конфискуваното злато на "Капитан Андреево" е за над 10 млн. лв.

По случая е задържан шофьорът на автомобила

13.09.2024 | 18:59 Автор: Искра Ангелова

Близо 125 кг. недекларирани златни отливки, кюлчета, монети и слитъци на обща стойност над 10, 6 млн. задържаха службите при съвместна акция на "Капитан Андреево". Количеството е рекордно за всички времена.

Огромното количество злато е задържано на 11 септември вечерта в лек автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Турция.

"Става въпрос за стоки и предмети, които са в големи размери. Стойността на златните предмети е 10 милиона. Точното количество на златните изделия е 124 кг.", каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Митническата проверка е продължила 13 часа. Кюлчетата, монетите и слитъците са били извадени от различни тайници в арматурното табло. По-голямата част от златото е 24 карата.

От България до Турция, и обратно

"Рекорд за последните над 40 години", коментира директорът на Агенция "Митници" Георги Димов.

Според властите става въпрос за контрабанден канал на благородни метали, който е разкрит от българските служби след постъпил сигнал. В операцията са участвали ДАНС, МВР и Агенция "Митници".

"Ние придобихме информация за канала, че съществува от няколко месеца - през България до Турция, и обратно, с готови изделия, които се предлагат на европейския пазар", поясни министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

По случая е задържан шофьорът на автомобила, който е български гражданин на 47 години.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Агенция "Митници"

fallback
Още от Криминално
fallback