Нова измама в Интернет: Потребители плащат за непоръчани пратки

Посочват се конкретни данни за получателя, включително трите им имена

06.09.2024 | 09:16 Редактор:
В пратката са включени трите ни имена.
В пратката са включени трите ни имена.

Нова измама подвежда активно пазаруващи в интернет потребители да плащат пратки със стоки, които не са поръчвали. Схемата работи по следния начин: след като са събрани лични данни на потребители и е проследено тяхното онлайн поведение, до тях чрез куриер се изпраща пакет с наложен платеж, без опцията "Преглед и тест". Посочват се конкретни данни за получателя, включително трите им имена.

Измаменият плаща пратката и когато я отвари, най-често намира стари дрехи.

"Миналата седмица поръчах доста неща по интернет. В понеделник пристигна куриерът на служебния ми адрес, каза: "Нямате включен "Преглед", но на пакета бяха моите имена. Мой адрес и мой телефон. Платих и веднага отворих пакета. Имаше една детска фланелка от безобразен материал. На секундата върнах обаждане към куриера, но той каза, че нищо не може да направи, парите са преведени. Добави също съвет да търся полицията. Подадох жалба в Икономическа полиция към ОДП-Варна", сподели "опарен" клиент пред "Ние, потребителите".

Те съветват при подобен казус да потърсим съдействие от полицията, както и да сезираме Комисията за защита на личните данни.

Също така апелират да не потвърждаваме никакви команди, преди внимателно да сме изчели съобщенията в диалоговите прозорци.

Снимка: Pixabay