Голямо количество дрога и над 80 задържани за седмица след акция на СДВР

Арестувани са както разпространители на наркотични вещества, така и техни клиенти

04.09.2024 | 16:56 Редактор:
Провеждат се поредица от специализирани полицейски операции.
Провеждат се поредица от специализирани полицейски операции.

Продължават ежедневните усилия на служителите на СДВР за противодействия на престъпленията, свързани с производството, разпространението и държането на високорискови наркотични вещества. На територията на София се провеждат и са планирани за провеждане поредица от специализирани полицейски операции срещу тази престъпна дейност. 

На 30 август около 15 ч. служители на Седмо РУ подават сигнал за спиране на  лек автомобил, управляван от 32-годишен мъж. Тестът, извършен по надлежния ред, установява, че водачът е седнал зад волана след употреба на наркотици. При последвалия обиск и изземване униформените откриват 10 полиетиленови пакета, съдържащи растителна маса, а в рамките на процесуално-следствените действия от жилището на мъжа в ж.к. "Дървеница" - още 13 пакета с растителна маса, други 3 - с вещество на бучки и прах, 1 вакуумиран плик, съдържащ LSD, машина за вакуумиране и електронна везна.

От извършената експертна справка станало ясно, че общото количество задържан наркотик е над 650 грама. Образуваното досъдебно производство е докладвано пред Софийската градска прокуратура и мъжът е с обвинение  по чл. 354А от НК и мярка задържан под стража до 72 часа. Същия ден  криминалисти от столичното Шесто РУ задържаха кокаин и други по вид наркотици, с общо тегло над 3.300 кг.

Други трима попаднаха в полицейския арест при паралелна операция, реализирана вчера от криминалисти на Трето РУ. Полицаите действали по оперативна информация.  На 03.09.2024 г. след 15 ч. в столичния квартал "Факултета" те проследили възрастна жена и купувача и ги задържали непосредствено след покупко-продажбата.

При последвалите процесуално-следствени действие в дома на 65-годишната служителите на реда открили и иззели над 70 пликчета  и една по-голяма опаковка със зелена тревиста маса, празни спейсбегчета и парична сума. Тя и нейният 19-годишен внук, чиято съпричастност към престъплението се изяснява, са задържани с полицейска мярка до 24 часа. Задържан е и купувачът.

Жената е известна на полицията за разпространение на наркотични вещества. Криминалистите продължават работа по случая, а досъдебното производство по чл. 354а, ал.1 ще да бъде докладвано в Софийската градска прокуратура.

В ранния следобед на 29 август, в междублоково пространство  в ж.к. "Люлин", автопатрул на Девето РУ спира за проверка мъж със съмнително поведение, който при вида на униформените хвърля на земята 39 опаковки с кафяво и бяло прахообразно вещество - фентанил и кокаин. Общото конфискувано количество наркотични вещества е 8,90 г. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 А, ал 1 от НК, докладвано е на Софийската градска прокуратура. 36-годишният мъж е задържан с мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа.

Други двама негови "колеги"– на 35 и 39 години, първият от които осъждан, също бяха арестувани при спецоперация на служители от сектор "Наркотици" в СДВР, реализирана на територията на ж.к. "Люлин". По време на процесуално-следствените действия, извършени на техните  адреси в района, бяха намерени и иззети общо 5,500 кг марихуана. По случая също е образувано досъдебно производство, което е докладвано в Софийската градска прокуратура и двамата мъже са с обвинения.

Снимки: МВР