Прокуратурата отказа да образува дела за изграждането на детски болници в София

Двата случая касаят Националната детска болница и "Мама и аз"

30.08.2024 | 10:08 Редактор: Толя Стоянова
Възприето е, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда.
Възприето е, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда.

В Софийската градска прокуратура (СГП) са постъпили два сигнала с твърдения за евентуално извършени престъпления във връзка с проект за изграждане на Национална детска болница (НДБ).

Първият сигнал е подаден от представители на търговско дружество "Търговска лига – Глобален аптечен Център" с изложени твърдения, че представители на Обществения съвет за изграждане на НДБ с изразени позиции са застрашили националната сигурност и е извършено престъпление против Републиката. По тази причина е възложено на Държавна агенция "Национална сигурност" да извърши проверка по реда на Закона за съдебната власт. Основен принцип в правото е да се изслуша и насрещната страна, в конкретния случай представители на Обществения съвет за изграждане на НДБ. В тази връзка са снети сведения от членове на Обществения съвет на НБД. Същевременно са приобщени и документи, имащи значение по преписката. 

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, конкретно престъпление против Републиката, и е постановил отказ от образуване на досъдебно производство. Основен довод за постановяване на отказ е, че правото на свобода на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за своите мисли и в частност мнение по даден обществен въпрос.

Вторият сигнал е подаден от Министерския съвет с искане за извършване на проверка относно законосъобразността на процедурата за одобряване създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз" - гр. София. Наблюдаващият прокурор е възложил на Комисията за противодействие на корупцията проверка във връзка с евентуално извършени длъжностни престъпления от страна на служители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция "Медицински надзор". В хода на проверката са снети сведения от длъжностни лица и от членове на Обществения съвет за изграждане на НДБ. Приобщени са множество документи във връзка с посочения проект.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, конкретно за общо длъжностно престъпление и безстопанственост, и е постановил отказ от образуване на досъдебно производство. Сред мотивите на прокурора за постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство са, че не са установени нарушения на служебните задължения, неизпълнение на такива или превишаване на власт, както и поради обстоятелството, че не е констатирана користна цел да бъде получена облага или да бъде причинена вреда. Също така е възприето, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда.

Постановленията за отказ от образуване на досъдебно производство са изпратени на лицата, подали сигналите в СГП, които могат да ги обжалват пред Софийската апелативна прокуратура (САП). При положение, че постановленията бъдат потвърдени от САП, лицата, подали сигналите, могат да обжалват пред Софийския градски съд в 7-дневен срок от получаване на преписа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)