fallback

Прокуратурата се самосезира за рекламираните от Диона енергийни прахчета

Министърът на здравеопазването Галя Кондева разпореди проверки във физическите обекти

29.08.2024 | 13:48 Автор: Беатрис Младжова

Софийската районна прокуратура се самосезира за енергийните прахчета, чието рекламно лице стана певицата Диона. След скандалната реклама на "енергийна прахообразна напитка" певицата обяви, че прекратява активността си в социалните мрежи за неопределен период от време. Решението ѝ дойде след вълната от обществено недоволство срещу нея.

Министърът на здравеопазването Галя Кондева разпореди проверки във физическите обекти, за които имат информация, че може да предлагат т.нар. "енергиен сниф". Проверките ще бъдат извършвани от Регионалните здравни инспекции съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите.

Само за часове видеото предизвика вълна от недоволство. А потребителите в социалните мрежи веднага направиха асоциация със задържането ѝ при шофиране след употреба на наркотици. Във видеото певицата заявява, че това е законен енергиен бустер на прах, който се приема с тръбичка през носа. 

"Има медикаменти, които се приемат венозно, хероинът се приема венозно. Хората не правят такъв паралел. Не мога да отговарям за това как хората виждат нещата", заяви изпълнителката Диона пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки че защити действията си, певицата реши да се "самоканселира" в онлайн средите за неопределен период от време. И добави, че в държавата предстоят важни държавни дела и политически събития с огромна значимост за обществото и трябва да се обърне внимание на тях. От "Ние, потребителите" също излязоха със становище по случая. 

"Закон за регулиране дейността на т. нар. "инфлуенсъри" ефективно би намалил случаите на промотиране от страна на влиятелни личности на продукти и модели на поведение, които могат да се окажат вредни за здравето, живота и психичното развитие на подрастващите и на други уязвими групи потребители", пише в позицията им.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback