Прокуратурата погна чужденци, помагали на нелегални мигранти у нас

Трима са задържани за срок до 72 часа

28.08.2024 | 09:02 Редактор: Деси Николова
Обвиняемите са тунизиец и двама сирийци .
Обвиняемите са тунизиец и двама сирийци .

Софийската районна прокуратура повдигна обвинения срещу трима души за подпомагане на незаконно пребиваване и преминаване на чужденци през територията на страната. Сред обвиняемите са А.Т., тунизийски гражданин, както и сирийските граждани Ф.А. и О.А.

А.Т. е обвинен в това, че в периода от 16 до 18 август 2024 г. в гр. София е подпомогнал непълнолетен сирийски гражданин да напусне страната без валидни документи, използвайки италиански документ, издаден за друго лице. За това деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години и глоба между пет и двадесет хиляди лева, съобщиха от прокуратурата.

Ф.А. е обвинен, че е предоставил жилище в София на две непълнолетни лица от Сирийската арабска република, като по този начин е съдействал за тяхното незаконно пребиваване в страната.

О.А. също е обвинен в подпомагане на непълнолетен сирийски гражданин да пребивава и преминава през страната, като го е настанил в апартамент в София и го е транспортирал с автомобил.

С постановление на прокурор, тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, като предстои искане пред Софийския районен съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR/Архив