fallback

Селяни ловят мигранти и ги предават на полицаи в района на катастрофата в Бургаско

Задържаните ще получат хуманитарен статут, ако подадат документи

27.08.2024 | 19:23 Автор: Беатрис Младжова

Загинал и ранени при гонка на полицията с микробус с мигранти в Бургаско. На място е загинал водачът - 19-годишен от Бяла Слатина. Леко пострадали са петима афганистанци. Местните казват, че през последните месеци мигрантският натиск се е засилил.

Малко преди седем часа сутринта патрули на "Гранична полиция" се опитват да спрат за проверка микробус заради съмнително поведение на пътя. Шофьорът отказва да се подчини. Започва преследване по пътя между селата Драка и Малина.

"При заградителните мероприятия водачът най-вероятно е изпаднал в стресова ситуация, самокатастрофира, български гражданин е починал. Мигрантите са 15 афганистанци. На петима им е оказана помощ на място и са прегледани в болницата. Те са добре, ще бъдат задържани", заяви директорът на "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов.

Увеличава се броят на мигранти

В село Малина казват, че през последния месец миграционният натиск се е засилил.

"Напоследък доста мигранти минават. Селяните са предупредени, обаждат ми се, обаждаме се на полицията, на гранични. Задържаме ги и ги предаваме. Малки групи са - до 5-6 души, афганистанци най-вече, не са агресивни, подчиняват се", каза кметът на с. Малина Златко Георгиев.

"Ние имаме нова стратегия, по която работим там. Стараем се да осъществим спирането на подобни превозни средства по най-безопасния начин, така че да не пострадат повече хора", поясни гл. комисар Златанов.

Задържаните мигранти ще получат хуманитарен статут, ако подадат документи, уточниха от "Гранична полиция". 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

fallback
Още от Криминално
fallback