fallback

Прокуратурата протестира доживотния затвор за двойното убийство край Негован

Държавното обвинение поиска утежняване на наказанието

27.08.2024 | 16:53 Автор: Елеонора Танева

Софийската градска прокуратура протестира присъдата на двамата мъже за убийството на съпрузи, чиито останки бяха открити край Негован. С присъда от 15.08.2024 г. по обвинителен акт на Софийската градска прокуратура (СГП), Софийският градски съд (СГС) призна за виновни подсъдимите П. Ш. и Г. Н. за предумишлено убийство, извършено от тях в съучастие и с користна цел и наложи на всеки от двамата наказание доживотен затвор.

Жертвите първо са били застреляни, след това труповете са скрити в чували и в пластмасови бидони са захвърлени край водоем до село Негован. 

Деянието на двамата подсъдими е извършено предумишлено и с користна цел – съучастниците да придобият наличните в жилището парични средства, собственост на жертвите, както и други вещи – марки и филателни изделия, монети, часовници и бижута на обща стойност 10 959.87 лева.

Съдът оправда подсъдимите за това користната им цел да е обхващала конкретно отнемането на сумата от 87 000 евро.         

За умишленото убийството двамата подсъдими получиха наказание доживотен затвор при  първоначален специален режим на изтърпяване.

Подсъдимите са осъдени да заплатят солидарно общо 350 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от гражданските ищци, както и 1892 лева обезщетение за имуществени вреди, претърпени от един от тях.

Първоинстанционната присъда на СГС не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – София.

СГП подаде протест, с който поиска утежняване на наказанието и налагане на най-тежкото такова на всеки от подсъдимите, а именно – доживотен затвор без замяна, както и да бъдат признати за виновни относно това целта им да е обхващала и сумата от 87 000 евро.  

Снимка, архив: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback