fallback

ЕП разследва измама за 2,6 млн. евро в България

Наложи запор на имущества

26.08.2024 | 14:46 Автор: Деси Николова

Европейската прокуратура наложи запор на имущество в хода на разследване на проект на стойност 2,6 милиона евро, свързан с водоснабдителната мрежа на българска община и финансиран от Европейския съюз.

Разследвани са длъжностни лица и кмет, заподозрени в измама на бюджета на ЕС, информира ръководената от Лаура Кьовеши институция.

По искане на прокуратурата, Софийският апелативен съд наложи временни мерки, включително запор на недвижими имоти и превозни средства, принадлежащи на разследваните заподозрени. Запорирани са седем сгради с обща площ 1 956 кв. м, както и три превозни средства, за да се компенсират предполагаемите щети за бюджета на ЕС.

От офиса на Кьовеши разкриват, без да съобщават коя е общината, че става въпрос за проект за реконструкция на водоснабдителната мрежа и водохранилището на община в България, финансиран от българския Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС на стойност 2,6 млн. евро (5,2 млн. лв.).

Разследването разкри доказателства за измама при изпълнението на договора, възложен на частни компании. Държавни служители от ДФЗ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета и с тези дружества, за да завишат цената на строителните работи и да завишат разходите на разплащателната агенция.

Смята се също така, че държавните служители са съставили документи с невярна информация, удостоверяващи, че всички работи са били завършени в определения срок, които след това са били представени на ДФЗ, за да получат финансиране от ЕС.

Сред заподозрените са и експерти от отдел на община, който е контролирал строителни работи. Един от заподозрените се разследва и за пране на пари, става ясно от оповестената информация, съобщи БГНЕС. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им в компетентните български съдилища.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Криминално
fallback