fallback

Прокуратурата във Варна се самосезира за списъка с учители против ЛГБТ закона

В него са посочени имената и местоработата им

23.08.2024 | 12:19 Автор: Беатрис Младжова

Разраства се скандалът с черния списък на учители, разпространен от "Възраждане", които се обявяват против закона, забраняващ нетрадиционната сексуална пропаганда в училищата.

Окръжната прокуратура във Варна образува преписка по две медийни публикации, касаещи списък с имената и местоработата на учители в областния град, изразили своята лична позиция по повод приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Преписката е образувана на 22 август 2024 г. и има за цел да се установи има ли данни за извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс или за друг вид нарушение на закона, което подлежи на административна санкция. Тя е разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

От "Възраждане" внесоха и сигнал срещу действията на преподавателите, които по техните думи нарушават вече приет закон и били финансирани от неправителствени организации. И че списъкът бил вече публичен, а те просто го огласили.

"Продължаваме промяната-Демократична България" пък разкритикуваха остро списъка на "Възраждане", застават за учителите и обявиха, че още другата седмица ще внесат промени на промените в закона, с които искат той да бъде отменен.

Работата по случая тече и към момента. Предстои да бъдат събрани всички данни, относими към случая, както и да бъде извършен анализ на резултатите с оглед преценка за предприемане на последващи действия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

 

fallback
Още от Криминално
fallback