fallback

Разбиха схема за милиони за укриване на данъци от търговия със зърно и торове

Финансовите щети за страната ни са близо 9 млн. лв.

21.08.2024 | 15:54 Автор: Беатрис Младжова

Престъпна група, занимавала се с организирана схема за укриване и избягване на плащането на данъци при търговия със зърно и торове, е разбита при съвместна операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите (НАП).

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов съобщи, че организираната престъпна група е изградила верига от фирми, чрез които е ощетен държавният бюджет.

В организирана схема за избягване на плащането на дължимия корпоративен данък участват множество търговски дружества с характеристики на "липсващи търговци", "буфери" и "брокери", деклариращи големи обороти на доставки на селскостопанска продукция. По тази схема контролните органи са изчислили до момента нанесена щета за бюджета приблизително 9 млн. лв.

При другата схема на данъчна измама с торове е организирана мрежа от фирми, които имитират вътреобщностни доставки от български към чуждестранни дружества с предмет на доставките - амониев нитрат. Чрез изготвянето на неистински документи се създава привиден поток на стоки към чужбина, като в действителност стоките са реализирани на българския пазар без задължителните документи и без да се начисли дължимото ДДС в размер на 20%. Щетата за бюджета по тази схема е приблизително 2 млн. лв. към момента.

При специализираната операция в страната са били задържани 9 лица за 24 часа. На шест от тях са повдигнати обвинения от прокуратурата, като трима са с наложена от съда мярка за неотклонение "задържане под стража", а двама са с парична гаранция и един - с мярка "подписка".

По време на извършените действия по разследването са претърсени 27 адреса в страната (София, Монтана, Враца, Плевен). Иззети са множество веществени доказателства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback