Откриха 4200 литра незаконна "домашна ракия" в Добричко

Проверката е осъществена след контролна покупка

21.08.2024 | 10:47 Редактор: Толя Стоянова
Етиловият алкохол е задържан и ще бъдат взети проби от него за лабораторен анализ.
Етиловият алкохол е задържан и ще бъдат взети проби от него за лабораторен анализ.

Под координацията на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване" към Централно митническо управление на 18.08.2024 г. служители от митническа мобилна група и от ТД "Митница Варна" извършват проверка в частен имот в селище в област Добрич. В хода на контролните действия митническите служители откриват в селскостопански постройки на територията на имота общо около 4200 литра наливен етилов алкохол в бидони, с характеристики на ракия и с различни алкохолни градуси - до 70 градуса, включително, без документи за произход.

Проверката е осъществена след контролна покупка на 5 литра "домашна ракия" от митнически служители като "тайни клиенти", съобщиха от Агенция "Митници". Етиловият алкохол е задържан и ще бъдат взети проби от него за лабораторен анализ.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД "Митница Варна", което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Районната прокуратура в Добрич. Действията по разследването продължават.

Агенция "Митници" напомня на потребителите да не купуват наливен високоградусов алкохол, тъй като има неясен произход и качества, а търговията с него е изрично забранена. Напитките следва да се продават бутилирани, етикетирани и облепени с валиден български акцизен бандерол. 

Съгласно Закона за акцизите и данъчните складове изваряването на "домашна ракия" е разрешено единствено за лично потребление, от собствени плодове, в специализирани малки обекти за дестилиране и срещу заплащане на дължимия акциз, според количеството и алкохолния градус на крайния продукт.

Снимка: Агенция "Митници"