Румен Гайтански не е получил като физическо лице кредита от ББР

Решението му да се предаде не е изненада, каза бившият градски прокурор на София Николай Кокинов

16.08.2024 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Румен Гайтански - Вълка се предаде доброволно, потвърдиха за Bulgaria ON AIR от прокуратурата. Под конвой той е съпроводен до Националната следствена служба. Гайтански е задържан за 72 часа. Служителят във фирмата на бизнесмена, която се разследва - Иван Георгиев, беше освободен под парична гаранция.

Според бившия градски прокурор на София Николай Кокинов решението на бизнесмена да се предаде доброволно не е неочаквано.

"Гайтански не е получил като физическо лице въпросния кредит. Той е получен от името на юридическо лице, т.е. той е собственик на фирмата, която е получила кредита. Не толкова само управителят на въпросната банка към онова време Стоян Мавродиев е отговорен. Кредитът е отпуснат с решение на колективен орган, едва ли той самостоятелно отпуска подобни заеми", обясни специалистът.

Разследването на прокуратурата идва 4 години след отпускането на кредита

"Няма кой да събере заема и прокуратурата се е решила на тази смела крачка - след толкова години да се опита да привлече някой като обвиняем, все пак са изтекли 150 млн. от държавния бюджет", посочи Кокинов.

"Видяхме някакви дати, разбрахме, че един прокурор тръгва да работи по един състав на престъпление, по който няма доказателства и го прекратява. След това му казват и той започва да работи по друг състав на престъпление, това е същият прокурор. Не е ли логично, че когато имаш такъв случай, да го огледаш от всички страни?", анализира съдебният репортер Силвия Великова.

Очаква се прокуратурата да поиска постоянното задържане на Гайтански, а мярката за неотклонение да се гледа в понеделник.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.