Цветан Василев: Не съм престъпник, Петьо Петров е организаторът на удара срещу КТБ

Делян Пеевски е интелектуалният ръководител?

15.08.2024 | 17:55 Редактор: Толя Стоянова

Цветан Василев, който е подсъдим за източването на Корпоративната търговска банка (КТБ), заяви по време на изслушване в комисията за Нотариуса, че не е престъпник.

"Аз не съм престъпник, а съм обвинен. При това съм обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше изхвърлен като главен прокурор от прокуратурата поради уронване на престижа ѝ. Освен това не съм издирван от "Интерпол", каза Василев.

Относно обвиненията от страна на ДПС, че е руски агент, Василев заяви, че руската банка ВТБ в продължение на 5 години официално е била акционер в телеком в България.

"Еврото е основен участник в организацията на удара срещу Корпоративна търговска банка", каза още Василев.

Той отбеляза, че не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. е кредитирала активно проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и някои съвместни проекти. Василев е категоричен, че Петьо Петров - Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара срещу КТБ.

Той заяви, че според него Любена Павлова, бившата жена на Пепи Еврото, е била в Женева и е предала на американските служби флашки с компрометиращи материали.

"Има две писма от американски конгресмени за санкциониране на Иван Гешев във връзка с ролята му във фалита и разграбването на КТБ", добави още той и уточни, че едното писмо е от април 2022 г. от конгресмена от Тексас Пийт Сешънс.

На въпрос на Златанов от "Възраждане" кой е интелектуалният ръководител, Василев отговори, че няма никакво съмнение, че това е Делян Пеевски.

Цветан Василев потвърди, че е познавал лично Петьо Петров - Еврото, като отбеляза, че се е запознал с него чрез Делян Пеевски през далечната 2005-2006 г.

"Предполагам, че са събирани компромати и за политици, и за хора от бизнеса, за да могат да ги държат под контрол. Компроматите би трябвало да са от най-различно естество. Очевидно е, че съдебната система след овладяването на ВСС и прокуратурата изцяло се контролира от този кръг“, добави той и допълни, че първоначално е имало "брокери", а впоследствие „си назначиха редица шефове на съдилища. Аз бих нарекъл кръга "Пеевски", а не "Осемте джуджета", отбеляза Василев, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че не е виждал компромати, както и че никога не се е занимавал със събиране на компромати.

"Това е било част от основния капитал на Пеевски. Връзката Пеевски - Пепи Еврото очевидно е била тясна", подчерта Василев.