Прокуратурата обвини Румен Гайтански, Стоян Мавродиев и Иван Георгиев

Вълка и Стоян Мавродиев още не са разпитани

15.08.2024 | 13:54 Редактор: Елеонора Танева

Прокуратурата излезе с подробности около разследването на Българската банка за развитие и Румен Гайтански - Вълка.

Днес наблюдаващият прокурор е привлякъл 3 лица като обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и представител на фирмата, усвоила кредита - Иван Георгиев.

Последният е задържан за 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да се прецени мярката му за неотклонение.

"Последните двама са привлечени като съучастници - помагач и подбудител. За Мавродиев обвинението е за длъжностно присвояване. Предвиденото наказание е от 10 до 20 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество", заяви зам.-градският прокурор на София Деян Захариев.

Уточнява се дали и други лица от Българската банка за развитие имат съпричастност към извършеното престъпление. Разследващите не изключват, ако се съберат доказателства, да има повдигане на други обвинения - за пране на пари, с оглед паричния поток на отпуснатия кредит.

Разследващите нямат информация Гайтански и Мавродиев да са напуснали страната. Двамата не са били разпитвани до този момент.

Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по сигнал за отпуснатия кредит от 2019 г. от ББР. Водено е престъпление по служба. Първоначално разследването е било в ГДБОП, след това е поето от следовател от Следствен отдел към СГП.

На 5 май 2023 г. наказателното производство е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е преценил, че няма извършено престъпление по служба. При последващ контрол от ВКП е потвърдено, че няма такова престъпление, но са установени пропуски в разследването, не са били изследвани част от връзкате между дружествата, свързани по някакъв начин с този кредит, от там не е изследвана и възможността за друго престъпление. Това обясни зам.-градският прокурор Десислава Петрова. 

На 12 януари 2024 г. постановлението за прекратяване е отменено и върнато на наблюдаващия прокурор. Той е дал указания на следовател, разпитани са свидетели пред съдия, изискана и документация от ББР, ДАНС.

Така се е стигнало до обиските във вчерашния ден, за които Софийският градски съд е издал 26 разрешения. 

Десислава Петрова призова за политическа ненамеса в работа на прокуратурата.


1
1 rate up comment rate down comment 0
пленена държава
преди 21 минути
Имам чувството, че главен прокурор е д.Пеевски..... Сигнализирай за неуместен коментар