Откриха над 500 уникални църковни реликви при акция на ГДБОП (+СНИМКИ)

Извършени са претърсвания и изземвания от три имота и автомобил

15.08.2024 | 08:02 Редактор: Тодор Петров
Сериозен удар на ГДБОП.

Над 500 църковни реликви са иззети при специализирана операцията на ГДБОП, проведена вчера на територията на Област Габрово. В хода на акцията за пресичане на трафик, отчуждаване и държане на културни ценности, са извършени претърсвания и изземвания от три имота и автомобил, един е задържан за срок до 24 часа. 

Полицейските действия на служителите на ГДБОП са проведени под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Габрово, съобщиха от МВР.

Свети мощи, св. Евангелие, два епископски жезъла, икони, богослужебни вещи и църковна утвар, както и картини, монети и оръжия са сред предметите, открити в претърсените частни домове. Предстоят експертизи. 

За полицейските действия е уведомено ръководството на Светия синод на Българската православна църква. Според експерт, сред откритите находки има уникални църковни реликви, някои от тях са безценни.

Работата по случая продължава.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 20 минути
Я дайте малко повече? Тези вещи крадени ли са били? И откъде накъде се проверява, че тогава се съобщава ... Звучи ми, като нечие лично отмъщение. От нас отмъкнаха стари книги и няколко билбии ... бил от 19-ти век имало и монети от 18-ти. Ами да. Пазихме си ги! ТОй ония ще се пенсионира и ще го съдера жив. Вече успях,д а си ги върна от музея нещата, иначе! Сигнализирай за неуместен коментар