Румен Гайтански и Стоян Мавродиев са извън страната, докато обискират имотите им

Извършват се претърсвания и в Кърджали

14.08.2024 | 13:51 Редактор: Вяра Димова

Специализирани акции се провеждат в имоти на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), прокурори и полиция извършват обиски и в офиси на бизнесмена, и на домашния му адрес в София. Вече са иззети 8 автомобила от фирма "Волф", която притежава общо 30 луксозни коли.

Според непотвърдена информация самият Гайтански спешно е напуснал страната

Причина за обиските в имоти е отпуснат кредит на бизнесмена в размер на 150 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие (ББР). Обиски се извършват и в имоти на бившия директор на ББР Стоян Мавродиев. По информация на Bulgaria ON AIR той също не се намира в България.

По времето, когато той е бил директор на ББР, са отпуснати въпросните 150 млн. лв.

Извършват се претърсвания и в Кърджали на адрес на фирма, свързана с пътно строителство. Предполага се, че са отпуснати пари в размер на 30 млн. лв., а фирмата е свързана с близки до бившия кмет от ДПС на Кърджали Хасан Азис.

Обиските на имоти на Гайтански се случват броени дни, след като стана ясно, че Българската банка за развитие е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на фирма, свързана с бизнесмена.

Малко след това Антикорупционната комисия съобщи, че е подновила разследването си по случая. От съобщението става ясно, че дружества на Гайтански, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит на свързаната с Доган ТЕЦ "Варна".