Първа оставка и уволнения в МВР след трагедията със застрелян полицай в Пловдив

Директорът на ОДМВР с молба за преназначаване

13.08.2024 | 15:34 Редактор: Елеонора Танева

Първа оставка в МВР Пловдив след трагедията, при която 7-годино дете простреля смъртоносно баща си - полицай. С поста се разделя началникът на ОДМВР - Пловдив - ст. комисар Георги Чергов. Дисциплинарно уволнен е началникът на "Охранителна полиция" Костадин Спасов. Освободени от длъжност са и началникът на звеното "Специализирани полицейски сили" в Пловдив Иван Елшишки и Радослав Начев, който е началник на група "Тактически действия". 

До момента се знае, че 7-годиният син на жертвата е произвел смъртоносен изстрел в помещение за почивка.

"Недопустимо е, дали е практика - недопустимо е. Доколкото ми е известно едно от предложенията вече е готово - за началника на отдел "Охранителна полиция", каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Началникът на полицията в Пловдив сам напуска поста. 

"Аз ще подам заявления за преназначаване на друга подходяща длъжност, въпреки че към момента няма данни, които да водят към някаква лична отговорност за този инцидент", заяви директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

Дисциплинарна проверка ще изяснява точните обстоятелства, довели до трагедията. 

Трагедията се е разиграла в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града. Работи се по няколко версии. Проверява се и дали оръжието се е съхранявало правилно. Бащата е полицай, инструктор по стрелба. След проведени часове учебни занятия, полицаите отишли в помещението за почивка, където видяли 7-годишното момче с пистолет в ръка. Преди това се е чул и изстрел. Служителите влезли в контакт с детето, иззели оръжието, на място установили и огнестрелната рана на своя колега, която довела и до неговата смърт.