fallback

Синът на убития полицай в Пловдив го застрелял в сграда на МВР

Николай Филипов е бил инструктор по стрелба

13.08.2024 | 07:31 Автор: Искра Ангелова

Дисциплинарна проверка ще изяснява има ли някакви пропуски в дейността на служителите на сектор Специализираните полицейски сили /СПС/ и в какво се изразяват те, както и кои са лицата, допуснали такива нарушения.

Това каза директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов по повод на тежкия инцидент, при който полицай бе застрелян от 7-годишното си дете на работното му място. Чергов съобщи, че към 16:40 часа в понеделник е бил информиран, че 49-годишният полицай от СПС в Пловдив Николай Филипов, който е инструктор по стрелба в сектор "Специални тактически действия", е бил застрелян от 7-годишния си син. Инцидентът е станал в помещенията за почивка на полицаите след занятие в сектора, който се намира до Гребната база, уточни БНР. Детето е намерено от колегите на полицая в коридора.

"В предверието, където се намират и шкафовете за лични вещи на служителите забелязват детето на техния колега да държи в ръцете си пистолет, влизат в контакт с него, спокойно изземат пистолета, обезвреждат го и информират ръководството, като на място констатират и прострелната рана на колегата, която е довела до фатален край", поясни Чергов.

Веднага са започнали процесуално-следствените действия, осигурен е психолог за работа с детето и необходимите експерти от състава на следствената група. Те са извършени под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура и техният анализ ще продължи в рамките на образуваното досъдебно производство. Всички служители на територията на СПС са установени и ще бъдат разпитани, една голяма част от тях вече са проведени разпити.

Ст. комисар Чергов е докладвал на вътрешния министър Калин Стоянов, който днес ще бъде на територията на пловдивската дирекция. По повод на поисканата му оставка Чрегов каза следното: "Никога не съм се страхувал да поемам отговорност, готов съм да поема каквато отговорност е необходима и каквато ръководството прецени. Те ще решат кое е най-добре за дирекцията и служителите, които стоят зад мен".

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Криминално
fallback