fallback

Откриха 436 кг хероин на пристанище в Бургас

Общата стойност възлиза на около 70 млн. лв. 

12.08.2024 | 16:58 Автор: Толя Стоянова

Окръжната прокуратура в Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за контрабандно пренасяне на 436 кг хероин. Наркотичното вещество бе задържано от митническите служители на едно от бургаските пристанища. Количеството е рекордно за Бургас от времето, от което се води статистика. 

Подробности за случая предоставиха окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков, началникът от отдел "Борба с наркотрафика" в Централно митническо управление Стефан Бакалов и началникът в сектор "Борба с наркотрафика" в ТД Митница "Бургас" Иван Соколов.

Те съобщиха, че хероинът е открит на 09.08.2024 г. при митническа проверка на ремарке, което е пристигнало с кораб от грузинския град Батуми до едно от бургаските пристанища. По документи в него са били превозвани 4 машини за полагане на кабели с дестинация от Киргизстан до Гърция през България.

Служители от отдел "Борба с наркотрафика" към ТД Митница "Бургас" селектират ремаркето с товара за щателна митническа проверка. То е проверено със специализирана рентгенова апаратура. Установени са подозрителни зони в превозваните в ремаркето четири машини за полагане на кабели. При последвалото извършване на физическа проверка са установени тайници във фабрични кухини в машините, които са заварени и без пряк достъп. В тайниците са открити 434 полиетиленови пакети, съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестването с полеви наркотест е реагирало положително за хероин.

Общата стойност на открития хероин възлиза на около 70 млн. лв. по цени на съдопроизводството.

За този вид престъпление се предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Предстои да бъде установен пътят на наркотика, тъй като пратката идва у нас с ферибот от Грузия, но това не е първоначалното място, от което е тръгнала. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Прокуратура на Република България

fallback
Още от Криминално
fallback