Съдът призна за трудова злополука смъртта на Мирослава, разкъсана от кучета

Жената беше нападната на път за работа в болницата в Горна оряховица

08.08.2024 | 10:25 Редактор: Елеонора Танева
Наказателното дело още не е започнало

Трудова злополука е инцидентът, при който санитарката от горнооряховската болница Мирослава Стоянова почина, разкъсана от кучета. Решението е на Административния съд във Велико Търново. Ако Върховният административен съд потвърди решението, ще бъдат възобновени делата, които заведоха близките на загиналата жена с искове за половин милион лева обезщетение от лечебното заведение.

На 30 март 2023 г. 40-годишната Мирослава беше нападната от кучета в покрайнините на Долна Оряховица, на път за работа. Животните са били изпуснати от гледача им на улицата. Жената загина на място, а смъртта ѝ беше квалифицирана от НОИ като трудова злополука.

Първоначално ръководството на горнооряховската болница не оспори постановлението на НОИ. Наследниците на загиналата - малолетният ѝ син и нейните родители, поискаха обезщетение. Започнаха преговори, които не доведоха до разбирателство и в Горнооряховският районен съд бяха заведени два иска - за 200 хиляди за детето и 300 хиляди за майката и бащата, информира БНР.

Малко преди да започнат делата, болницата възрази срещу издаденото постановление пред Административния съд, привеждайки доводи за процедурни нарушения. Жалбата беше отхвърлена.

За смъртта на жената наказателното дело все още не е започнало.

Снимка: БГНЕС