Прокуратурата в Стара Загора протестира домашния арест на насилника на Дебора

"Промяната на мярката на Георги Георгиев е неправилна", твърдят от прокуратурата

05.08.2024 | 14:44 Редактор: Деси Николова
Георги Георгиев бе пуснат под домашен арест.

Районната прокуратура в Стара Загора внесе протест срещу решението на Районния съд - Пловдив за промяна на мярката за неотклонение на Георги Георгиев от "задържане под стража" на "домашен арест". Георгиев е обвиняем за телесна повреда, принуда и заплахи с убийство към 18-годишната Дебора.

"Неправилно и незаконосъобразно"

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районния съд - Пловдив е неправилно и незаконосъобразно, като основните аргументи са следните:

Задържането на Георгиев е в разумен срок. То съответства на целите на закона и е в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи с оглед обективни критерии - фактическа и правна сложност на делото и поведение на подсъдимия. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

Безопасност на свидетелите и Дебора

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата по конкретното наказателно производство. Обстоятелството, че на Георгиев е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение "домашен арест". Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжния съд - Пловдив.

Снимка: БГНЕС