fallback

За три дни задържаха над 300 000 стоки менте на ГКПП "Кулата"

Те са били предназначени за европейски държави

05.08.2024 | 15:20 Автор: Беатрис Младжова

326 325 различни стоки – текстилни, кожени, парфюмерийни изделия, електрически велосипеди и уреди, както и части за тях, задържаха при различни проверки митническите служители в района на ГКПП Кулата. В общо осем проверки, извършени в периода 24-27 юли 2024 година от служителите на отдел "Митническо разузнаване и разследване" при ТД Митница София, са констатирани нарушения на митническото законодателство.

Проверени са товарни автомобили на вход в Република България от Гърция, които по документи са транспортирали стоки за различни получатели в европейски държави – Испания, Италия, Полша и Словакия. Произходът на стоките е от Китай, а митническите формалности са извършени в Гърция, като е използван митнически режим, при който митата са заплатени в Гърция, а ДДС е дължим в държавата за потребление.

Товарните автомобили са били селектирани за проверка по метода "анализ на риска", като за част от превозваните стоки е установено, че не са описани в придружаващите документи и за същите не са представени документи за митническо оформяне.

Така например митническите инспектори са установили и задържали 142 400 хавлиени кърпи, 31 500 сутиена, 20 380 парфюма и тоалетни води, 470 кожени изделия (чанти и колани) и други контрабандни стоки. Задържани са също 259 електрически велосипеда, както и части за такива, и 18 електрически скутера. Сред стоките има още електрически уреди за варене на ориз, диоптрични очила, раници и сакове, палитра от различни стоки и изделия, използвани в ежедневието.

Митническите служители са задържали също така 42 500 пластмасови играчки на анимационни герои, за които е възникнало съмнение, че нарушават правата за защита на интелектуалната собственост.

Работата по случаите продължава, предстои образуването на административнонаказателни производства.

Снимка: Агенция "Митници"

fallback
Още от Криминално
fallback