fallback

Откриха шофьора, пренасял 350 кг марихуана в Нови Искър

Камионът е управлявал синът на търговско дружество

02.08.2024 | 12:23 Автор: Беатрис Младжова

Във връзка с информацията, предоставена от Софийската градска прокуратура (СГП), Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и изпълняващия длъжността главен секретар на МВР на брифинг от 19.06.2024 г. по повод разследване за укрити в камион 350 кг. марихуана, СГП уведомява следното.

Според събраните до момента доказателства тежкотоварният автомобил - влекач, в който били открити наркотиците, е собственост на търговско дружество и бил управляван от сина на собственика и управител на фирмата. След анализ на оперативни данни било взето решение за локализиране и проследяване движението на превозното средство за установяване на мястото, където ще бъде разтоварена превозваната от него стока.

На 15.06.2024 г. в 12:23 ч. влекачът с прикачено към него полуремарке влязъл в страната от Република Гърция през ГКПП "Илинден". Незабавно било предприето наблюдение на автомобила, което продължило и в следващите три дни. През цялото време той бил под постоянно полицейско наблюдение, камионът и ремаркето му не били отваряни и не били извършвани товаро-разтоварни дейности от тях. 

На 18.06.2024 г. служителите на ГДНП предприели действия по проверка на превозното средство, водача и товара му. Установили, че стоката представлява детски хранителни добавки и козметика, както и пътни конуси. Освен тези стоки в камиона имало четири палета, опаковани в черно транспортно фолио, в които били намерени общо 44 бр. кашона, съдържащи вакуумирани полиетиленови пликове със суха растителна маса на глави. Тази обстановка била фиксирана и наркотичните вещества били иззети при последвалото претърсване и изземване.

В хода на проведеното разследване наблюдаващият прокурор в СГП е преценил, че са събрани доказателства и за контрабанда, тъй като инкриминираните наркотични вещества са пренесени през границата на страната на 15.06.2024 г. в 12:23 ч., когато било регистрирано влизането на тежкотоварния автомобил и полуремаркето от Република Гърция в Република България през ГКПП Илинден, като камионът бил управляван от обвиняемия. 

При няколко престъпления, извършени от едно и също лице, когато престъпленията са подсъдни на еднакви по степен съдилища, делото за всички престъпления е подсъдно на съда, на който е подсъдно делото за най-тежкото престъпление. В настоящия случай това е престъплението контрабанда. Камионът е преминал държавната граница в района на ОП – Благоевград. Поради това с постановление от 31.07.2024 г. досъдебното производство е изпратено от СГП по компетентност на ОП-Благоевград. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Криминално
fallback