fallback

ГДБОП разби престъпна група за търговия с културни ценности

Шестима души са арестувани

01.08.2024 | 16:55 Автор: Искра Ангелова

Специализираната полицейска операция е реализирана на 31 юли, 2024 година, от служители на ГДБОП на територията на Стара Загора, Мъглиж, Симеоновград и селата Ягода, Обручище и Искрица. Действията са осъществени под наблюдението на Окръжна прокуратура - Стара Загора във връзка с образувано досъдебно производство за престъпление.

В хода на операцията са извършени арести на шестима участници в престъпната група, занимавала се с незаконни археологически дейности, отчуждаване и търговия с предмети, представляващи обекти на културно-историческо наследство. Предприети са претърсвания на 14 жилищни сгради, 3 моторни превозни средства, както и 7 лични обиска. Намерени и иззети са: 345 предмета с белези на антични и средновековни находки, 95 монети от жълт и сив на цвят метал, 19 статуи, 10 металдетектора, множество парчета керамика, отливки от восък и друг материал, класьори с документи, тефтери и бележки, мобилни телефони и техника. Открито е и огнестрелно оръжие, наподобяващо самоделна пушка с 25 боеприпаса към него, и 5 огнестрелни ловни оръжия - законно притежавани.

Първоначалната мярка за задържане на шестимата арестувани е удължена до 72 часа. Работата по документирането на случая продължава.

Снимка: МВР

fallback
Още от Криминално
fallback