fallback

Арестуваха благоевградчанин, осквернил Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж

Той е участвал в организирана престъпна група

29.07.2024 | 17:29 Автор: Беатрис Младжова

Окръжната прокуратура в Благоевград изпълнява Европейска заповед за арест (ЕЗА) на прокуратурата в Париж, съобщиха от Апелативната прокуратура в София. Тя е издадена на 19.07.2024 г. срещу българския гражданин К.М. във връзка с наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица по етнически, расови и религиозни подбуди.

На 25.07.2024 г. служители на ОД на МВР Благоевград са задържали в Благоевград за срок от 24 часа българския гражданин К.М., на 27 години. Преписката е докладвана в Окръжната прокуратура в Благоевград. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане на лицето за срок до 72 часа.

В материалите по постъпилата ЕЗА, издадена от френските власти, е посочено, че К.М. е съучастник в престъпните деяния, извършени във френската столица. В ранните часове на 14.05.2024 г. на стената на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж и върху сгради в 4 и 5 район били изрисувани 35 червени ръце - символ, изразяващ линчуване на израелските граждани-резервисти в Рамала през 2000 година.

В хода на разследването на деянието във Франция са били иззети записи от камери за видеонаблюдение. При изследването на съдържанието им са били установени извършителите на престъплението.

Съдът прие доводите на прокурора за наличие на опасност К.М. да се укрие с цел да осуети и да избегне наказателното преследване във Франция и му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои образуване на съдебно производство за разглеждане на ЕЗА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback