Гълъбин Боевски отново зад решетките за трафик на 1 тон кокаин

Той е осъден на 6 години и 6 месеца затвор

29.07.2024 | 13:42 Редактор: Беатрис Младжова
Тежкоатлетът е задържан пред октомври 2020 г.

Гълъбин Боевски отново е вкаран в затвора за трафик на наркотици. Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести е осъден на 6 години и 6 месеца затвор в Португалия за участие в опит за пренасяне на 1000 кг кокаин.

Българинът e заловен чрез агент под прикритие, с когото Боевски е договарял прехвърлянето на 50 бали с кокаин на стойност 50 милиона долара по море.

Гълъбин Боевски е задържан на 27 октомври 2020 г. заедно с още трима чужденци. Операция с кодово име "Твърда земя" на специалните полицейски части в Португалия "Полисия Жудисария" установява участието на тежкоатлета от Кнежа. Той е имал изключително важна роля в трафика.

Всичко започва месец преди ареста. 49-годишният Боевски и още едно неназовано лице в разследването преговарят с агента под прикритие Филтро за трафик на 1000 кг кокаин. В разговора става ясно, че трябва да бъдат прехвърлени по вода 50 бали с кокаин. Според разследването, което е описано в съдебното решение, трафикът е трябвало да стане в открито море. От един плавателен съд на друг с последващ разпределителен транспорт на сушата.

Първата среща между Боевски и агент Филтро е в португалския град Албуфейра. Той се намира на 16 км от друг град – Виламоура, където през последните няколко години щангистът е живял със своята съпруга Красимира и най-малкото им дете Майра.

Във втората среща полицаят под прикритие получава точна информация за акцията по разтоварване на кокаина. На 29 септември следва нов разговор. В него Агент Филтро показва на Боевски и неговия партньор кораба, с който ще бъде претоварен кокаинът. Полицаят получава 25 000 евро от съучастника на Боевски за първоначалните разходи по транспорта на дрогата. Според показанията в съда при една от срещите българинът е казал на агент Филтро, че ще трябва да наеме склад за съхранение на наркотиците.

Боевски казва още, че има списък с провизии, които трябва да бъдат закупени и предоставени на трафиканта, който ще докара кокаина по море – 500 литра бензин, вода и храна, пише "България днес". В съдебното решение изрично е посочено, че по време на процеса не е доказано наличие на организирана престъпна група. Не са намерени достатъчно ясни доказателства, че Гълъбин Боевски е имал ръководна роля. Процесът приключва през април 2022 г.

Снимка: архив БГНЕС