МВР е извършило 28 проверки на сигнали срещу Ивелин Михайлов

Има съмнения за схема за пране на пари, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов

24.07.2024 | 15:13 Редактор: Тодор Петров

В МВР е работено по общо 28 проверки по сигнали срещу бизнесмена Ивелин Михайлов и свързани с него фирми и хора. В ОДМВР-Варна са извършени 15 проверки. През 2016 г. е извършена проверка по преписка, разпоредена от Варненска окръжна прокуратура по повод излъчен репортаж за финансови нарушения на кмета на град Пазарджик Тодор Попов, членове на семейството му, както и лицето Ивелин Михайлов във връзка с дейност по предоставянето на парични заеми с договорен лихвен процент, осъществени от представители на "Българска парична група" АД.

Информацията бе изнесена от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е на изслушване във Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов, идеолог на ПП "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк".

Пране на пари и обвързаности на представители на властта

Има съмнения за престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централна власт с този комплекс и неговото изграждане.

"Наложена е глоба на дружеството "Българска парична група" АД в размер на 20 хил. лв. по повод публично привличане на влогове, които средства от своя страна ги предоставя като кредити за собствена сметка и на собствен риск", каза Стоянов и добави, че наказателното постановление е обжалвано, като с решение на Варненския районен съд глобата е намалена на 15 хил. лв.

Вътрешният министър обяви и че е извършена проверка по преписка на Варненска районна прокуратура от 2023 г. по повод сигнал, касаещ неправомерно придобиване на недвижими имоти по обстоятелствена проверка на територията на община Ветрино, обл. Варна, в землището на село Неофит Рилски. 

"Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчните. В момента се извършва допълнителна проверка, съгласно дадени конкретни указания от наблюдаващия прокурор", каза шефът на МВР.

Шефът на МВР изнесе подробни данни

Стоянов информира, че същата година е извършена и проверка във връзка с получена информация, че чрез използване на неистински документ е бил сменен управителят на "Дарма" ЕООД с нов собственик, който е британски гражданин.

"Установено е, че със заверено пълномощно от кмета на селото – Стоян Михайловски, британският гражданин упълномощава друго лице да го представлява пред БОРИКА АД с право да сключва договори за удостоверителни услуги", добави той.

Вътрешният министър допълни, че впоследствие упълномощеното лице освобождава британския гражданин като управител и избира себе си за нов управител, продава 3 имота в село Неофит Рилски с обща площ близо 4 дка на цена от 9 500 лв. на дружеството "Задружно" ЕООД с управител Ивелин Михайлов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
минувач
преди 4 часа
тоз пее уби рибата ,кату ЦвЦВ с необосновани з нищо изпълнения на мвр.пикчърс!!! Сигнализирай за неуместен коментар