fallback

СДВР задържа трима за фишинг измами

Установен е нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN

23.07.2024 | 10:50 Автор: Толя Стоянова

Служителите от отдел "Икономическа полиция" започнали разследване, след като жена е сигнализирала в СДВР за възможна финансова измама и съобщила, че преди два дни е получила на мейла си фактура за превод на голяма сума пари, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка.

Установен е нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама. Организирани са оперативно-издирвателни действия и са задържани трима участници в престъпната схема след посещението им в банков клон, в опит да изтеглят преведената сума чрез измама.

При извършените обиски и претърсвания по неотложност от задържаните и от обитаваните от тях жилища са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи за МПС.

Образувано е досъдебно производство. Случаят е докладван в Софийската районна прокуратура. Действията по разследването продължават.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback