Откриха дрога за над 1 млн. лв. на яхта в Царево

Арестувани са българин и румънец

17.07.2024 | 16:35 Редактор: Вяра Димова
Натоварената с наркотици яхта е пътувала към Турция

От прокуратурата съобщиха, че са конфискувани кокаин, екстази и марихуана на обща стойност над 1 200 000 лева, по цени на съдебната власт, от борда на задържана на пристанище Царево яхта. Дрогата в 65 плика е открита в специално пригодени тайници. Крайната точка на пътуването е била Истанбул.

Опитът за контрабанда е останал недовършен, поради намесата на българските гранични полицаи и митнически служители, проверили плавателния съд.

Арестувани са българин и румънец, като чужденецът е добре познат на службите за сигурност в Европа именно за разпространение на наркотици. На двамата са повдигнати обвинения за опит за контрабанда на високорискови наркотични вещества в съучастие. Те са задържани за срок от 72 часа. 

Конопът е близо 62 кг за 981 000 лева по цени на съдопроизводството, близо 45 грама екстази под формата на таблетки и около 600 грама кокаин на стойност 208 000 лева. Наказателният кодекс предвижда за престъплението затвор между 10 и 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, уточни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Яхтата е луксозна, производство 2020 година, собственост на българско дружество. Плавателният съд също е задържан.

Акцията е плод на оперативна работа и прилагането на метода "анализ на риска".

"Искаме да покажем, че нашата морска граница се охранява много добре и подобен трафик ще бъде все по-труден за извършителите на контрабанда", подчерта директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов.

Снимка: архив, БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
За едно частно пристанище маааалко по нагоре питам...дет си влиза с контейнерите в кашоните за банани- на една фирма дет собственичката е банкерка на доста известни мулти милионери и милиардери..- трещяха я по времето на близък до сърцето и сметките главен секретар Сигнализирай за неуместен коментар