Екстрадират мъж от Варна по искане на САЩ заради киберизмами за над $3 млн.

Грозят го до 20 г. затвор

17.07.2024 | 16:20 Редактор: Беатрис Младжова
Българинът е бил замесен в престъпна схема

Българин от Варна на 48-годишна възраст ще бъде екстрадиран в САЩ след решение на Окръжния съд в морската столица. Той е издирван от Щатите, където срещу него има образувано наказателно дело по обвинителен акт, издаден на 18 декември 2019 г. Искането за екстрадиция е на Районния федерален съд на Съединените щати в Източния район на Ню Йорк.

Разглеждането на делото беше прекъснато на два пъти от подадени анонимни сигнали за поставени взривни устройства в съдебната сграда. След прекъсванията съдебният състав излезе с решение.

Обвиненията срещу българския гражданин са за седем престъпления по Федералния кодекс на САЩ, повечето от които наказуеми с "лишаване от свобода" за срок до 20 години. Участие в заговор и извършване на измами по електронен път с участието на други лица. Кражба на държавна собственост и на самоличност при утежняващи обстоятелства, както и заговор за пране на пари. 

Престъпленията за били извършвани в периода около месец февруари 2014 г. и ноември 2016 година чрез интернет. Групата, в която се твърди, че е участвал и българинът, се е възползвала от недостатъците на програмите за отдалечен достъп, използван от фирми за изготвяне на данъчни декларации за доходи в САЩ. С открадната лична идентификационна информация на клиентите  – номера на социални осигуровки, дати на раждане - подавали фалшиви данъчни декларации пред властите. По този начин лицата в престъпната схема успявали да получат възстановяване на данъци чрез превод в дебитни карти.

Кражбата на държавни средства от българина и съучастниците му, според ФБР възлиза на над 3 млн. щатски долара, предаде "Фокус".

Снимка: Pexels