fallback

Осъдиха директор на НДК за злоупотреба с власт във връзка с ремонта на сградата

На Валентин Кръстев му е наложена условна присъда

11.07.2024 | 12:27 Автор: Толя Стоянова

След окончателно решение на ВКС Валентин Кръстев е осъден за принуда чрез злоупотреба с власт във връзка с ремонта на Националния дворец на културата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

С присъда на Софийския градски съд подсъдимият Кръстев е признат за виновен в това, че като председател на Съвета на директорите на НДК на 05.10.2016 г. чрез заплашване с уволнение принудил Иван Б. и Даниела И. (членове на комисията за провеждане на обществена поръчка за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС) противно на волята им да занижат оценката на участника в процедурата "Главболгарстрой" АД и да завишат тази на "Галчев инженеринг" ЕООД.

Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за 3 години, отложено за срок от 5 години. Признат е за невинен в това чрез заплашване с уволнение да е принудил Александър Б. (член на комисията) противно на волята му да занижи оценката на "Главболгарстрой" АД и да завиши тази на "Галчев инженеринг" ЕООД.

С присъдата подсъдимият Мирослав Боршош е оправдан изцяло по повдигнатите му обвинения. С решение от 01.03.2022 г. на САС присъдата е потвърдена. С решение от 16.11.2022 г. на ВКС въззивното решение е отменено и делото е върнато за ново разглеждане на САС. С решението от 27.02.2023 г. на САС е изменена първоинстанционната присъда и престъплението на Валентин Кръстев е преквалифицирано като извършено чрез злоупотреба с власт.

Съдебният състав на ВКС приема касационната жалба за неоснователна. Не е основателно оплакването за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Доводите за това, че доказателствата са превратно ценени, че не са отчетени противоречия в гласните доказателствени средства, както и за това, че събраните по делото доказателства не са анализирани с оглед възприетата "злоупотреба с власт", са лишени от основание. Фактическите обстоятелства са изяснени при спазване на правилата на формалната логика и според действителното съдържание на доказателствените източници и те са последователно изложени и защитени чрез анализ именно на плоскостта на преценката за съставомерност на деянието.

Въз основа на коректен анализ на свидетелските показания, както и на писмени доказателства, решаващият съд е възприел изводите на първата инстанция за това, че в процеса на работа на комисията за разглеждане и оценка на офертите в откритата процедура участниците в нея обменяли информация за поставените от всеки един от тях оценки; че като водещо се очертавало дружеството "Главболгарстрой"; че това обстоятелство станало известно на Валентин Кръстев.

Доказателствено обезпечен е изводът, че на 05.10.2016 г. подсъдимият извикал в кабинета си членовете на комисията Даниела И., Иван Б. и Александър Б. Съвкупният анализ на гласните доказателствени средства е довел до потвърждаване от въззивната инстанция на изводите на първостепенния съд, че на срещата Кръстев е поискал от посочените трима свидетели да променят оценките на подалите оферта дружества, като намалят точките на "Главболгарстрой" АД и увеличат тези на "Галчев инженеринг" ЕООД; че той им е предложил таблици и схеми със съответно точкуване.

След като няма изменение на фактите (които Касационният съд не може да променя), чрез оспорването на приложения материален закон с касационна жалба следва да се приеме, че правото на защита на подсъдимия е ефективно и конкретно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Криминално
fallback